måndag 19 maj 2014

Brandskydd

Ja det där med brandskydd är ju också en del av inredningen, ja den allra viktigaste. Men oj vad vi slarvar med just brandskyddet. Visste du att det faktiskt brinner i 17 hem varje dag! I köket startar många bränder, liksom i alla våra teknikprylar.
Idag var jag och några till hembjudna till familjen Schumacher, en helt vanlig familj som just drabbades av det där hemska för precis ett år sedan, mitt i natten så började det brinna i huset på Siargatan på Söder där de bor och lägenheten förstördes och så gott som allt brann upp. Familjen kommer att vara en av familjerna i TV-programmet Husräddarna, programmet som vill hjälpa oss att få mera kunskap om brand och brandskydd. I Husräddarna visar Trygg-Hansa sin roll som försäkringsbolag, hur deras skadeingenjörer arbetar samtidigt som vi får se hur inredarna Maria Celin, Jimmy Schönning och snickare Jonny Ljungman får lägenheten och inredningen på fötter igen. Programmet börjar på TV3 på torsdag 22/5.

Här är 5 punkter som du verkligen bör se över där hemma:
1. Sätt upp brandvarnare, och sätt upp den rätt!
2. Brandsläckare, skaffa en och ha den lättåtkomlig, det finns snygga idag!
3. Brandfilt, ha den lättillgänglig och nåbar, i förrådet gör den ingen nytta om det börjar brinna för då handlar det om sekunder!
4. Utrymningsplan, gör en plan och se till att alla i bostaden känner till den.
5. Uppsamlingsplats, ha en bestämd plats utanför bostaden där ni alla i bostaden ska samlas vid en brand. Kan låta onödigt, men det finns tråkiga fall där någon saknas utanför det brinnande huset och då någon gått in i det brinnande huset/lägenheten för att leta, och blivit kvar i lågorna, medans den försvunna personen ställt sig på andra sidan huset. Hemska tanke!

Gå in Här så hittar du mera viktig och bra information, du hittar också Brandskolan där!

Foto: Annette Eriksson, Annettes Skimmer

Inga kommentarer: